Kundtjänst 08-51 000 050 Mån – Tor 08:00 – 17:00 Fre 08:00 – 16:00
Beräkna ditt lån här!
kr

0 kr/månad

Vad är en Kontantinsats?

När du vänder dig till banken för att låna pengar kräver banken att lånetagaren ska ha en kontantinsats på 15 % av bostadens värde att själv betala bostaden med. Du får alltså enligt svensk lag bara belåna en bostad upp till 85 % av dess värde. Du kan givetvis välja att betala mer än minimigränsen på 15 % i kontantinsatsen, om du vill och kan. Ibland väljer banken att bara låna ut 75 % av bostadens värde och då behöver kontantinsatsen som ska betalas med egen pengar vara på 25 % istället. Detta är en bedömning som banken gör utifrån återbetalningsförmåga bland annat. Oftast betalar man kontantinsatsen med sparade pengar eller med pengar från en vinst som eventuellt gjorts vid försäljning av en tidigare bostad. Har man inte sparade pengar kan man även ansöka om ett så kallat blancolån för att betala kontantinsatsen.

Låna till kontantinsatsen

Ett blancolån är ett lån som ansöks för att betala kontantinsatsen till en bostad. Detta kan man ansöka om i de fall där man inte har sparade pengar som täcker de 15 % som själv ska bekostas genom kontantinsatsen. Man kan ansöka om att låna till kontantinsatsen både i den bank som resterande belopp ska lånas av, eller av en annan bank. För att få låna till kontantinsatsen gör banken en avvägning utifrån inkomst och stabilitet ekonomiskt, för att ha en garanti på att du kommer kunna betala tillbaka lånet.

Eftersom man betalar ränta på lånet blir det en högre ränta om man lånar till även kontantinsatsen, detta är något att ta ställning till innan för att ha en garanti för att man kommer kunna betala räntan. Utöver kontantinsatsen behöver den som ska låna pengar även betala en handpenning vid köp av en bostad. Handpenningen och kontantinsatsen blandas ofta ihop, men handpenningen är en sorts förskottsbetalning för säljarens säkerhet och den ligger på 10 % av bostadens värde. Handpenningen betalas alltid före kontantinsatsen.

Välja rätt bank

Det första man måste bestämma sig för vid lån till en bostad är att hitta rätt bank för dig. Vissa väljer att låna av den bank där man redan har konto eller sparade pengar för enkelhetens skull. Annars är räntan något som kan styra valet av bank vid belåning. Du kan få väldigt olika erbjudanden från olika banker därför är det viktigt att först undersöka var du kan få bästa möjliga erbjudande för just dig. Det är enkelt och smidigt att jämföra banker för att hitta det mest fördelaktiga lånet.

När du har bestämt dig för en bank och har fått ett lånelöfte ska du ta ett beslut utifrån den ränta som banken bestämmer om du vill binda ditt lån eller ha rörlig ränta. Väljer du rörlig ränta kan räntan variera väldigt mycket, och alltså ibland vara både högre och lägre än den räntesats du haft konstant om du hade bundit ditt lån. Samma sak gäller vid blancolån även om räntesatsen ofta kan vara högre med ett sånt lån. Huvudsaken är att du gör de val som passar dig och med den bank som passar dig bäst.

Ordlista - Meny