Kundtjänst 08-51 000 050 Mån – Tor 08:00 – 17:00 Fre 08:00 – 16:00
Beräkna ditt lån här!
kr

0 kr/månad

Ekonomiblogg

« Tillbaka

Tre tydliga fördelar med en medsökande

Lån

Statistik framtagen av oss på MyLoan över de senaste 12 månaderna visar hur låneansökningar med en medsökande har dubbelt så hög beviljandegrad jämfört med de som ansöker på egen hand. Dessutom påverkar en medsökande räntevillkoren till det bättre. Bland samtliga beviljade lån från de senaste 12 månaderna kan vi se hur det i snitt skiljer hela 2,1 % i nominell ränta, mellan de som ansöker tillsammans med en medsökande och de som söker helt på egen hand. Generellt sett beviljas de som har en medsökande även högre lånebelopp.

Vem kan anges som medsökande?

Banker definierar och värderar en medsökande på olika sätt. En medsökandes relation till huvudsökanden har för många banker en stor betydelse, där en nära relation som en partner eller familjemedlem är avgörande. Ett krav kan även vara att en medsökande ska vara skriven på samma adress som huvudsökanden. För andra banker är det mindre viktigt gällande vart var och en är skriven. Samtidigt accepterar vissa banker vänner som medsökande.

På samma sätt skiljer det sig mycket mellan hur banker värderar en medsökande. Generellt sett väger alla banker in medsökandens kreditvärdighet och betalningsförmåga, det är däremot svårt att fastställa exakt hur eftersom varje fall är individuellt. Det hela handlar om ett samspel mellan ett flertal faktorer gällande både huvudsökanden och medsökanden. Det faktum att en medsökande i regel medför en högre disponibel inkomst och förbättrar kreditvärdigheten, skapar överlag bättre förutsättningar för hela lånesituationen. Man kan se det som att medsökanden styrker upp huvudsökanden och allra störst skillnad blir det självklart för en huvudsökanden med låg kreditvärdighet.

Vad är medsökandens villkor och skyldigheter?

Som medsökande delar man tillsammans med huvudsökanden på ansvaret gentemot banken, det vill säga att lånet betalas tillbaka. Det innebär att både huvudsökanden och medsökanden var och en för sig har fullt betalningsansvar för hela lånebeloppet. Skulle huvudsökanden få betalningssvårigheter, är medsökanden alltså skyldig banken att betala av till dess att hela lånet är avbetalat. Däremot kan man bestämma att långivaren lägger hela räntan på huvudsökanden och alltså inte på medsökanden, då behöver medsökanden inte tänka på det i sin deklaration.

Hur blir det med kreditupplysningar?

Det tas alltid en kreditupplysning (från UC) på både huvudsökanden och medsökanden. Accepteras lånet står det sedan registrerat som en kredit i kreditregistret för båda personerna, fram till dess att hela beloppet är avbetalat. Har man ansökt om lån på egen hand och sedan vill lägga till en medsökande, är det bra att ändra sin låneansökan inom de närmaste fem dagarna från ansökningsdatumet. Då kan man använda den befintliga kreditupplysningen på huvudsökanden och det behöver bara göras en ny kreditupplysning på medsökanden.

Rådgivaren berättar

Vår rådgivare Martin hjälpte under förra veckan en lånesökande att få ned räntan med hela 1,35 % genom att ange en medsökande för lånet.

“Huvudsökanden hade varit i kontakt med oss på MyLoan i slutet av sommaren och för att ansöka om ett lån på 50 000 kronor. Den gången fick han ett erbjudande från en bank med 6,06 % i ränta på lånet, vilket han tackade nej till.

När vi hade kontakt nu igen, tre månader senare, såg jag att han i låneansökan hade angivit att han var gift. Jag föreslog att han skulle ange hans fru som medsökande eftersom jag visste att det skulle ge honom betydligt bättre lånevillkor. Vi ansökte om ett nytt lån på samma summa som tidigare och när vi fick återkoppling från bankerna landade vi på ett alternativ där räntan var på 4.71 %.

Det var en skön räntesänkning på 1,35 % vilket motsvarar tusenlappar som kan besparas årligen på tråkiga räntekostnader.”


E-post: info@myloan.se
Telefon: 08-51 000 050
Kontaktuppgifter

Öppettider

måndag - torsdag
08.00 - 17.00
fredag
08.00 - 16.00

Besöksadress
Grev Turegatan 5
114 46 Stockholm

Postadress
Insplanet AB
Box 26 000
SE-100 41 Stockholm

Telefon
08 - 51 000 050

E-post
info@myloan.se

Fax
08-51 000 001